Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – avaimia tekstin suunnitteluun

Monet skippaavat tekstin suunnittelun, vaikka se on yksi tärkeimmistä kirjoittamisprosessin vaiheista.  Mitä pidempi teksti, sitä enemmän suunnitteluvaihe on tarpeen. Ideana on siis miettiä etukäteen a) mitkä asiat otetaan tekstiin mukaan ja b) missä järjestyksessä.

Jos sinulla on kirjoituslukko, saat avaimia senkin aukaisemiseen. Tekstin suunnitteluun kannattaa siis panostaa, koska se auttaa monesti tässäkin ongelmassa. Vinkkinä vielä mainittakoon, että jos et pääse millään eteenpäin, kannattaa vetäistä kaveria hihasta ja järjestää ideariihi.

Jos vielä kuitenkin vielä mietit hyppääväsi tämän kohdan yli, annan yhden neuvon: harkitse vielä. Miksi siis kannattaa nähdä suunnittelun vaiva?

  • Varsinaisen tekstin kirjoittaminen nopeutuu ja sujuvoituu.
  • Hahmotat paremmin, mitkä asiat kuuluvat yhtään, eikä sisältö pompi asiasta toiseen.
  • Hahmotat paremmin, mitkä asiat tulevat samaan kappaleeseen ja milloin vaihtaa uusi kappale.
  • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kun olet valinnut aiheen, muista rajata se. Esimerkiksi pelkkä yrittäjyys on liian laaja aihe. Sitä voisi rajata vaikkapa pohtimalla, miksi ryhtyä yrittäjäksi ja mitä etuja yrittäjyydessä on.

Suunnittelun apuvälineitä

Ihan aluksi kannattaa pitää mielessä, että suunnitelma on sinua varten, joten kenenkään muun ei tarvitse saada siitä selvää. Suunnittelun apuvälineitä on erilaisia, mutta esittelen tässä listauksen ja ajatuskartan. Ne ovat ehkä eniten käytettyjä ja käteviä kuin mitkä.

Listauksessa merkitään allekkain tietoja ja asioita tekstin aiheesta. Kun olet listannut tarpeeksi asioita, mieti niiden järjestystä. Tämä helpottaa myös kappalejakojen tekemistä itse tekstiin. Alapuolella on esimerkki listauksesta, kun aiheena on kirjoittamisprosessin vaiheet.

Ajatuskartassa kartan keskelle merkataan aihe. Sen ympärille kootaan tietoja ja ajatuksia aiheesta. Asioiden väliset suhteet voi merkitä nuolilla tai muilla symboleilla. Suosittelen ajatuskartan tekemistä käsin, koska se on monesti nopein tapa. Alapuolella on esimerkki ajatuskartasta. Aihe on sama kuin yllä.

Kun olet koonnut listaukseen tai ajatuskarttaan kaikki asiat, valitse niistä sopivimmat tekstiin. Tämän jälkeen päätä, missä järjestyksessä käsittelet mitäkin asiaa. Käytä apuna esim. numerointia.

Ota vielä huomioon, että kirjoittamisvaiheessa jokin suunnitelmassasi saattaa muuttua lennossa. Se kuuluu asiaan, joten anna mennä, kunhan tekstin punainen lanka säilyy. Idearikasta suunnittelua!