Kappalejaot kuntoon – asiat järjestykseen, mars!

Sisältöä kirjoittaessa on aina hyvä pitää mielessä, miten saa asiat ilmaistua lukijalle selkeästi ja ymmärrettävästi. Kovin moni ei jaksa nähdä lukemisen vaivaa, jos teksti on kuin sokkeloinen talo, johon eksyy. Vaivaton tekstin lukeminen on varsinkin nykyään tärkeää, koska lukijoiden kyky keskittyä vähänkään pidempiin teksteihin on laskenut. Selkeät kappalejaot tekevät lukemisesta sujuvaa ja helppoa, joten siksi ne pitäisi laittaa kuntoon. Asiat siis järjestykseen, mars!

Erityisesti verkossa olevien tekstien on hyvä olla silmäiltäviä. Kappalejaot auttavat tässäkin. Ne jakavat tekstin sekä sisällöllisiin että visuaalisiin osiin. Kappalejaot auttavat lukijaa hahmottamaan, missä kohden siirrytään

  • asiasta
  • näkökulmasta
  • ajasta tai
  • paikasta toiseen.

Kappalejakojen muistilista

Jotta tekstin rakenteen tekeminen mahdollisimman selkeäksi tulisi tutuksi, esittelen seuraavaksi lyhyen kappalejakojen muistilistan.

  • Yhteen kappaleen tulee vain yksi asiakokonaisuus. Kun se vaihtuu, vaihtuu myös kappale.
  • Voit testata kappaleen toimivuutta sanoittamalla, mistä kappale kertoo. Näin erotat, onko kappaleessa useampi kuin yksi asiakokonaisuus. Ydinajatus pitäisi pystyä kertomaan yhdellä virkkeellä.
  • Yhdessä kappaleessa on yleensä noin kolmesta kahdeksaan virkettä. Tämä riippuu kuitenkin sekä tekstilajista että kirjoittajan tyylistä. Vältä silti yli sivun mittaisia kappaleita tekstilajista riippumatta.
  • Usein kappaleessa on ydinvirke, joka kertoo kappaleen olennaisimman asian. Muut virkkeet ovat tukivirkkeitä, jotka havainnollistavat ja selittävät ydinvirkettä.

Kappalejakojen merkintä

Kappalejakojen merkintä on simppeliä, ja se voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on tehdä sisennys, eli kappaleen ensimmäisen rivin alkuun jätetään tyhjä tila. Sisennystä ei suositella tekstin ensimmäisen kappaleen alkuun eikä väliotsikkoa seuraavaan kappaleeseen, koska kappaleet pystyy erottamaan näissä tapauksissa muutenkin.

Toinen tapa tehdä kappalejako on jättää tyhjä rivi kappaleiden väliin. Tämä on yleisin tapa varsinkin verkkoteksteissä. Käytitpä kumpaa tahansa tapaa, tärkeintä on käyttää sitä johdonmukaisesti samalla tavalla koko tekstin ajan. Älä siis sekoita samaan tekstiin sekä sisennystä että tyhjää riviä.

Sitten vain muokkaamaan tekstiä ja laittamaan asiat järjestykseen, kirjaimellisesti.